Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny

16.12.2023 09:00 - Milan Menčík | foto: BrainZone

Eláni se v roce 2003 nebáli zaplnit Letnou, takže když přišlo do úvahy udělat pořádnou knihu o své historii, vzali to taktéž od podlahy. Nová, eponymní publikace je skutečnou elánskou biblí, která by neměla chybět v knihovně žádného opravdového fanouška této kapely. Navíc přišla na trh v pravý čas.
9/10

Elán - Elán

Vydáno: listopad 2023
Počet stran: 255
Vydavatel: Rosier, s.r.o.
V právě končícím roce totiž příznivci této ikony zažili něco, čemu se říkají smíšené pocity. Nejprve se radovali, že železné jádro Elánu Ján Baláž, Jožo Ráž a Vašo Patejdl po pěti letech oznámilo dva koncerty na oslavu sedmdesátin posledních dvou jmenovaných, pár týdnů nato jim plány rázně pozměnila Patejdlova rakovina a brzká smrt.

Luxusní edice

Pro skalní jádro fanoušků je k dispozici i luxusní verze "Elánu". Obsahuje unikátní, ručně číslovaný výtisk v luxusním pouzdře, VIP Experience vstupenku na koncert Elán 70 v roce 2024 v hodnotě 9 599 Kč, voucher s 50% slevou na lístek na totéž vystoupení z téže kategorie, DVD se záznamem show "50 let Elánu" (speciální, neprodejná edice vytvořená exkluzivně pro tuto knihu), neprodejné vydání publikace "Texty písní" od Borise Filana, certifikát originality a bílé rukavičky. Tahle limitovaná edice vychází v nákladu 222 výtisků a její cena je 34 400 Kč. Kompletní informace k ní jsou k nalezení zde.

Skupina na to reagovala po svém a přidala další dva večery, které budou oslavou právě Patejdlova života a tvorby a měly by být odlišné od těch prvních dvou, i co se týče repertoáru. No, a navrch ve spolupráci s vydavatelstvím Rosier dala dohromady knihu, která opravdu není obyčejná. Textovou stránku obstarala novinářka Marcela Titzlová, která se členy Elánu spolupracuje už řadu let. Dobře je zná, a dokázala tak z pánů, kteří častokrát nejsou k novinářům příliš sdílní, vyloudit o něco víc informací a zajímavostí, než je obvyklé.

vV Přece jenom však textová stránka hraje tak trochu druhé housle. V tomto obřím, takřka tři a půl kila vážícím díle jde zejména fotografie. Svojí kvalitou, velikostí a ostrostí to skutečně nejsou pouze dokumentační snímky, ale člověk se jimi může nepokrytě kochat. A vzhledem k tomu, že vyprávění začíná v roce 1969, v době, kdy Elán vznikal, připomíná zpracování klasické fotoalbum snad jen s rozdílem, že chybějí ony tradiční průhledné stránky mezi jednotlivými listy. Jinak kvalita a tvrdost papíru je na naprosto stejné úrovni.

Nechybějí samozřejmě ani nejrůznější oskenované dokumenty, vstupenky, plakáty či jiné artefakty z těch časů a vše pepří pár důležitých hesel a citátů od hudebníků, které formace dodnes bezmezně obdivuje. Součástí jsou rovněž noty s akordy několika důležitých hitů, ale tady to nebylo třeba nijak přehánět, protože na rok 2024 se chystá mimo jiné i pořádný zpěvník kapely, který na trhu více než dvacet let chybí.

Poslední stránky "Elánu" navíc naznačují, že tohle nemusí být zdaleka všechno: vyjít by měly i zcela nové písně a kromě zmiňovaných koncertů je v plánu i album raritních nahrávek. Tak se necháme překvapit. A uvidíme, co nás od této bratislavské party ještě čeká.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY